Bereid je voor op aflopen renteaftrektermijn

Wie in 2001 een hypotheek heeft afgesloten, moet de komende tien jaar toch even gebruiken om de eigen situatie ná 2031 in te schatten. Sinds 2001 is hypotheekrente immers nog maar  voor een termijn van dertig jaar aftrekbaar. Dit kan straks hogere maandlasten opleveren.

 

aflopen renteaftrektermijn

Zaakjes op orde

Vanzelfsprekend geldt de renteaftrektermijn van dertig jaar voor iedereen die in of na 2001 een hypotheek heeft afgesloten. Maar de eerste mensen die de gevolgen van de beperkte looptijd gaan merken, moeten dus in 2031 hun zaakjes op orde hebben.

Stijging netto maandlasten

Bij de instelling van de regel werd ervan uitgegaan dat je in drie decennia je hypotheek wel afbetaald krijgt. Is dit niet het geval, dan mag je je betaalde hypotheekrente niet langer trekken van de inkomstenbelasting. Dit kan ertoe leiden dat je netto maandlasten stijgen. Vooral voor diegenen die tegen die tijd richting pensioen gaan, is het echt zaak om ruim op tijd te onderzoeken hoe de situatie eruitziet nadat de renteaftrek vervalt.

Adviseur

In overleg met een financieel adviseur is er altijd wel een plaatje te schetsen over je financiële toekomst. Een mogelijk is extra aflossen zodat je schuld is afgelost tegen de tijd dat de aftrekbaarheid verdwijnt. Of in elk geval significant lager is, waardoor de maandlasten dalen, zelfs zonder aftrek. Is de schuld een stuk lager, kun je bovendien middeling aanvragen, waardoor je mogelijk een gunstiger rentepercentage krijgt.

Individueel plaatje

Het zijn slechts voorbeelden. Zoals gezegd is het verstandig om een specialist in de arm te nemen. Voor meer opties, maar in elk geval voor een individueel plaatje. Doe dit op tijd om problemen te voorkomen en voorbereid te zijn op wat komen gaat. Want de aflopende renteaftrektermijn heeft sinds 1 juli van dit jaar nog een ander gevolg: heb je minder dan tien jaar voor de einddatum in zicht komt, dan gaat je leencapaciteit omlaag. Hypotheekverstrekkers moeten per afgelopen 1 juli rekening houden met de netto lastenstijging als gevolg van het aflopen van de dertig jaar termijn.

12 oktober 2021