Er is meer dan lage rente

De hypotheekrente blijft maar dalen. Volgens De Hypotheker is dertig jaar vast al ruim onder de twee procent bereikbaar (stand 17 februari 2020). Vind je vijf jaar voldoende, dan is net iets meer dan één procent gangbaar. Maar rente is niet alles.

NHG

Bovengenoemde percentages zijn overigens gereserveerd voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie. Heb je die niet of kan NHG niet gezien de bovengrens (310 duizend euro in 2020), dan zijn de percentages iets hoger: respectievelijk circa 2,2 of 1,5 procent, maar nog altijd erg laag.

Meer dan rente

Voor veel mensen is het daarom tijd om uit te vinden hoe ze de nieuwe rentes kunnen omarmen. Bijvoorbeeld door een nieuwe woning te kopen. Maar, zo waarschuwt De Hypotheker, je moet je niet blind staren op de lage rente. Doe jezelf een plezier en kijk naar de al dan niet kleine lettertjes van de voorwaarden en doe dit vooral met een financieel deskundige. Vergelijk het met je huidige hypotheekvoorwaarden en kijk, als je toch in de bestaande papierwinkel aan het grasduinen bent, wat de voorwaarden van je bestaande hypotheek zijn om verrassingen te voorkomen.

Meenemen

Een belangrijke vraag is: mag je (deels) je bestaande hypotheek meenemen naar de nieuwe situatie? En, mocht je een nieuwe hypotheek afsluiten, check dan hoe het dan zit, mocht je de nieuwe gunstige voorwaarden in de toekomst mee willen nemen naar een volgende geldlening.

Boetevrij

Check bij een nieuwe hypotheek ook hoe het zit met boetevrij extra aflossen. Sommige geldverstrekkers vinden alles best, anderen beperken de jaarlijkse extra aflossing tot tien of twintig procent van het schuldbedrag. Krijg je bijvoorbeeld en erfenis of win je de loterij, dan kan dit uitmaken.

Geldigheid

Vraag je een hypotheekofferte aan wanneer je ‘in de markt’ bent voor een huis, check dan hoe lang die offerte geldig is. Meestal is dit, volgens De Hypotheker, tussen de drie en zes maanden. Vraag bovendien hoe het zit met de rente uit de offerte op het moment dat – na een tijdje – de akte passeeert: sommige verstrekkers werken in zo’n geval met de rente die op dat moment geldt, anderen blijven bij de geoffreerde rente.

Advies

Kortom: laat je goed adviseren in deze materie omdat het al snel over veel geld gaat.

 

25 februari 2020