Geef inbrekers geen kans

Ver weg op vakantie zit er even niet in. Lekker weg in eigen land, misschien naar een ander Europees vakantieland, lijkt het hoogst  haalbare. Voor inbrekers maakt het niet uit waar je zit, als je maar weg bent. Geef ze echter geen kans.

Halve buurt

Een ruit intikken of een deur intrappen is moeilijk te voorkomen, zeker als de halve buurt weg is. Niemand die iets hoort. Toch kun je je tegen dit soort praktijken wapenen. Garanties krijg je niet, maar (goedgekeurde) sloten en deurbeslag en verstevigde deuren met een extra slot op kniehoogte om intrappen moeilijker te maken, zijn een goed begin.

Helder nadenken

Vaak is het een kwestie van helder nadenken. Natuurlijk draai je alle sloten op slot. Laat daarbij geen sleutel op de binnenkant zitten zodat de deur alsnog snel open is na het intikken van een ruitje of omdat de sleutel er met een ijzerdraadje via de brievenbus ‘uitgehengeld’ kan worden. En leg geen sleutel onder een bloempot, steen, kliko etc.. Geef de sleutel af bij de verzorgers en vraag hen kranten en post uit het zicht leggen.

Uit zicht

Haal daarnaast alle waardevolle spullen uit het zicht. Tip: check zelf wat er te zien is als je door een raam naar binnen kijkt. En haal ladders of ander klimspul uit de tuin. Laat ‘s avonds een lampje branden, bijvoorbeeld met behulp van een tijdschakelaar.

Foto’s

Tot slot: maak foto’s van waardevolle voorwerpen(liefst met een liniaal in beeld vanwege de afmetingen), graveer je postcode en huisnummer in grotere voorwerpen en schrijf zoveel mogelijk de serie- en productnummers op zodat je iets kunt laten zien aan de politie, mocht het alsnog misgaan. En check de site van de politie nog even, daar vind je nog veel meer anti-inbraaktips. Rest ons iedereen een geweldige vakantie te wensen, ook in dit bijzondere jaar.

22 juli 2020