Het is weer WOZ-tijd

In deze tijd van het jaar dwarrelt de WOZ-beschikking weer op de mat, gebaseerd op opnieuw gestegen huizenprijzen. Dat je huis meer waard is geworden, is natuurlijk mooi. Maar het betekent vaak ook meer betalen. Controleer de aanslag daarom goed.

Peildatum 1 januari

De peildatum voor de waardebepaling van een woning is 1 januari van het voorgaande jaar. Met andere woorden: dit jaar word je afgerekend op wat je huis waard was op 1 januari 2019.  Dit wordt weer bepaald door de gemeente. Deze kijkt naar verkoopbedragen van gelijkwaardige woningen en naar allerlei kenmerken van je woning, zoals ligging, inhoud en oppervlakte.

Prijsbepalers

En hier zit meteen de eerste ‘variabele’: elk huis is immers anders, dus wat maakt andere huizen vergelijkwaardig? Niet elk huis, hoe gelijkwaardig ook qua bouw, heeft dezelfde perceelsoppervlakte of – nog belangrijker – verkeert in dezelfde staat van onderhoud. Twee belangrijke prijsbepalers voor de hoogte van de aanslag.

Meetlat

Het kan daarom de moeite lonen om die hoogte zelf even langs de meetlat te leggen. Dit is tegenwoordig redelijk eenvoudig uitvoerbaar. Kijk maar op www.wozwaardeloket.nl, een website van de Rijksoverheid. Je adres invullen volstaat hier om je eigen gegevens op te vragen. Heb je huizen in de omgeving die volgens jou vergelijkbaar zijn, dan hoef je er maar op te klikken om de betreffende WOZ-waarde, inclusief oppervlakte, te zien.

Bezwaar

Vind je na dit onderzoek dat jouw beschikking op basis van vergelijkingshuizen aan de hoge kant is, dan kun je de gegevens van de site downloaden als pdf om deze mee te sturen met een eventueel bezwaarschrift. Hoe je in jouw gemeente bezwaar maakt tegen de opgelegde WOZ-beschikking lees je in de meegestuurde papieren.

Hoog of juist laag?

Een juiste WOZ-waarde is van belang voor de hoogte van opgelegde gemeentelijke belastingen, de Belastingdienst checkt daarnaast de waarde om het zogenaamde eigenwoningforfait te bepalen en in het geval van erf- en schenkingsrecht. Hierbij is een lage WOZ-waarde gunstiger: dan betaal je immers minder. Maar een hoge WOZ-waarde levert bij je hypotheekverstrekker mogelijk een verlaging van de rente-opslag op en daarmee een lager maandbedrag. En het staat mooi als je je huis wilt verkopen. Daarom: controleer de beschikking zodra deze in de bus valt.

12 februari 2020