Hoe waterproef is jouw huis?

Toekomst voorspellen blijft giswerk. Historisch gezien is het vaak zo dat een herfst vochtiger is dan de zomer. Nog vochtiger dan deze zomer betekent bijna dat ons een wel heel natte herfst staat te wachten. Dus: hoe waterproef is jouw woning?

Extreem

De laatste jaren hebben we al vaker te maken gehad met zogenaamd extreem weer: zware regenbuien, met hagel en onweer. Denk aan de overstromingen in Zuid-Limburg afgelopen zomer. Er komt dan zoveel water in een keer naar beneden dat straten blank staan en huizen volstromen omdat het afwateringssysteem de watermassa niet meer verwerkt krijgt.

Bladeren

De watersnood in Zuid-Limburg is – vooralsnog – een bizar voorbeeld. Echter, ook tijdens steeds vaker voorkomende korte en pittige buien kan het snel misgaan, bijvoorbeeld

·         omdat buien zich soms zo snel ontwikkelen dat ze niet worden aangekondigd door buienradar en andere weerapps. Heb je dan je ramen open staan, dan wordt het snel heel nat binnen;

·         omdat er als gevolg van de herfst veel bladeren in de dakgoot zitten en het water daarom over de goot slaat en via het dak het huis in loopt;

·         omdat de riolering het niet aan kan en er water via deuren naar binnen komt of uit de regenpijpen spuit als gevolg van de stijgende druk in de riolering.

Hoog

Mocht binnenkomend water niet te vermijden is, zet meubilair en apparatuur dan op stenen, tafels of andere verhogingen. Zie je dat er water uit je dakgoot spuit – omdat de riolering het niet meer aankan – probeer de regenpijp dan los te maken van de goot, zodat het water niet onder het dak naar binnen kan. En vergeet niet om de stroom en eventueel gas uit te schakelen om erger te voorkomen.

Verzekering goed geregeld?

Neem na het gebeuren zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar en maak zoveel mogelijk foto’s en filmpjes die als bewijs kunnen dienen. Check overigens op tijd wat de polisvoorwaarden zijn. Waterschade als gevolg van ‘water dat over de drempel’ binnenkomt, wordt vaak niet vergoed. Weet dus waar je aan toe bent.

Voorkom erger

Zoals gezegd: even wat aandacht hieraan schenken, voorkomt erger. Want dat er regen blijft vallen, is ondertussen een zekerheid. En vergeet ook niet, als je langer weg bent, om losse zaken in de tuin goed vast te zetten of binnen te halen. Zodat je alles weer terugvindt na een extreem buitje.

22 september 2021