Hypotheek recordjaar

2019 gaat de boeken is als recordhouder hypotheekaanvragen. Vorig jaar werden maar liefst 430.076 aanvragen geregistreerd door het Hypotheek Data Netwerk (HDN). Goed voor 106 miljard euro en een groei van 10,7 procent ten opzichte van 2018.

Explosief

De groei is vooral het gevolg van oversluitingen en tweede hypotheken. Deze markt groeide explosief vanwege de lage rente en de consumenten die daarvan willen profiteren. De laagste rentestand in de historie werd gemeten in november 2019, samen met de meeste oversluitingen in een maand tijd: ruim twintigduizend. En als we toch met cijfertjes bezig zijn: het gemiddelde hypotheekbedrag steeg met 1,3 procent naar 247 duizend euro, de gemiddelde woningwaarde nam toe met maar liefst 5,2 procent naar 354 duizend euro.

Duurzaamheid

Opvallende trend is duurzaamheid. Het aantal aanvragen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en Energie Besparende Voorzieningen (EBV) steeg in 2019 met 23 procent. Voor de financiering van EBV mag namelijk meer worden geleend, ook in combinatie met NHG. Onder EBV vallen bijvoorbeeld HR-ketels, zonneboilers, zonnecellen, warmtepompen, gevel-, dak-, leiding- of vloerisolatie, minimaal HR++ beglazing en warmteterugwinning, kortom zaken die de energiebehoefte terugdringen en daarmee milieu en portemonnee sparen. Vandaar de populariteit van deze verruimde leenmogelijkheid.

106 procent

Het bestaan van deze regeling is lang niet bij iedereen bekend. Eenvoudigweg komt het er op neer dat je in plaats van de gebruikelijke honderd procent financiering 106 procent kunt lenen. Mits die zes procent volledig opgaan aan EBV.

Nul-op-de-meter

Dat verduurzaming steeds belangrijker wordt, tekent HDN ook op aan de hand van een groeiende vraag naar energiezuinige woningen: de ruim 46 duizend aanvragen voor een label A-woning of hoger staan voor een groei van 9,7 procent op dit gebied. De gemiddelde woningwaarde in dit segement steeg met 5,4 procent naar 425.500 euro. De vraag naar energieneutrale of nul-op-de-meter-woningen verdubbelde bijna (+90,7 procent).

Meer weten?

Een goed energielabel kan een eventuele verkoop bespoedigen en mogelijk zelfs een hogere huizenprijs opleveren. Wie daar meer over wil weten, kan gerust even bij ons binnenlopen voor meer informatie.

29 januari 2020