Meer huis en minder tuin

Wie een kleinere woning met flinke tuin zoekt, is beter af met een ouder huis. De rollen zijn tegenwoordig namelijk omgedraaid: meer woning, minder tuin. Gemiddeld gaat het om 87 m2 tuin, voor en achter. Halverwege vorige eeuw was dit nog 135 m2.

Perkje

Vastgoedactueel.nl stelt dit vast naar aanleiding van een woningmarktonderzoek door vastgoedadviseur Colliers International. Gemiddeld genomen hebben we nog maar zeven vierkante meter aan voortuin en tachtig m2 achterom. Uit het onderzoek blijkt dat een voortuin tegenwoordig niet meer is dan een perkje. Steeds meer bewoners stappen zelfs vanuit hun voordeur direct op het trottoir.

Uitbouw populair

Volgens de onderzoekers heeft dit deels te maken met de schaarse en dure grond, maar ook omdat een uitbouw erg populair is. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de toename van het woonoppervlak, want waar de tuin krimpt, daar groeien de woonmeters. Volgens Colliers International woonden we in de jaren vijftig in een huis van bijna honderd vierkante meter, tegenwoordig is dat 120 vierkante meter. Bovendien wonen we gemiddeld nog maar met iets meer dan twee personen per huis, tegen 4,5 personen in 1900. Een ruime verdubbeling van woonruimte per persoon, in een eeuw tijd.

Niet jouw ding

Conclusie: ben je op zoek naar een nieuwe woning en vind je een tuin erg belangrijk, dan is een nieuwbouwwijk niet de beste locatie om te zoeken. Dan ben je beter uit in een wijk waar veel huizen staan uit de jaren tussen 1950 en 1990. Heb je het juist liever andersom omdat tuinieren nou niet jouw ding is, dan loont het om huizen van 1990 of later te bekijken en kun je de gemiddelde nieuwbouwwijk echt niet overslaan in je zoektocht.

Wij zoeken jouw plek

Weet je hoe je lievelingsplek er uit moet zien, neem dan vooral eens contact met ons op. Met onze kennis van de regio en de verscheidenheid aan huizen die te koop staan, zouden wij zomaar jouw plek kunnen vinden.

19 maart 2020