Nieuw jaar, nieuwe regels

We schreven er al eerder over: per 1 januari 2021 wordt de overdrachtsbelasting voor starters tussen de 18 en 35 jaar afgeschaft. Voorwaarde is dat de kopers zelf in het huis gaan wonen. Maar dat is niet het enige dat volgend jaar verandert.

NHG opgehoogd

Belangrijkste nieuws is dat de bovengrens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) opnieuw wordt opgerekt. De jarenlange prijsverhogingen van vastgoed leiden naar een nieuwe maximale woningwaarde, nu van 325 duizend euro.

Lagere rente

Wie dus maximaal bovenstaand bedrag uitgeeft aan een woning kan gebruik maken van de NHG. Deze regeling is populair omdat hypotheken met deze garantie bij vrijwel alle geldverstrekkers een lagere rente opleveren. Omdat de bank minder risico loopt wanneer de klant de hypotheek om een of andere reden niet meer kan betalen. Dan springt de NHG immers bij. Alles onder bepaalde voorwaarden natuurlijk, maar die kun je opvragen bij je financieel adviseur en lezen op www.nhg.nl. De NHG-premie blijft ongewijzigd: 0,7 procent van het hypotheekbedrag.

Studieschuld minder zwaarwegend

In navolging van het afschaffen van de overdrachtbelasting om starters op weg te helpen, wordt een studieschuld bovendien minder zwaar meegewogen bij de berekening van de maximale hypotheek. Waardoor mensen met zo’n studieschuld mogelijk meer zouden kunnen lenen. Hoeveel precies is afhankelijk van de persoonlijke (financiële) situatie. Schakel daarom – net zoals bij alle financiële zaken – bij voorkeur een financieel expert in om problemen op dit gebied te voorkomen.

Ruimere keuze

De keuzemogelijkheden worden door het optrekken van de NHG-grens en de andere nieuwe regels een stuk ruimer, zeker voor starters. Echter, nog altijd stijgen de huizenprijzen (+8,2 procent in augustus 2020 t.o.v. zelfde maand in 2019, aldus CBS), maar daar staan laagterecords op rentegebied tegenover.

Voorrekenen

Voordat je gaat rondkijken op de huizenmarkt is het daarom geen verkeerd idee om je eerst eens goed te laten voorreken wat je kunt lenen. Dan weet je wat je mogelijkheden zijn. Wij helpen je vervolgens graag om je droomhuis te vinden. Loop gerust bij ons binnen voor een oriënterend gesprek.

 

14 oktober 2020