Nog heel even goedkoop: energielabel

Nieuwe regelgeving zorgt er voor dat een woningenergielabel vanaf 1 januari 2021 bijna twintig keer duurder wordt, van circa een tientje naar – gemiddeld – bijna 200 euro. Daar komt bij dat het label per diezelfde datum verplicht is bij verkoop.

Bewijs

Tot het eind van 2020 is het aanvragen van een energielabel voor je woning een peulenschil: via de website www.energielabelvoorwoningen.nl word je naar Digi-D geloodst. Na het inloggen op deze veilige omgeving kun je controleren wat er al aan informatie over je huis voorhanden is. Ontbrekende stukken kun je hier bijvoegen, inclusief foto’s en bonnetjes als bewijs van eventuele aanpassingen die een hoger energielabel opleveren. Weten welk (voorlopig) label jouw huis nu al heeft? Kijk dan op www.zoekuwenergielabel.nl.

Lockdown

Vervolgens beoordeelt een deskundige alle stukken en schrijft het label uit. Dit blijft dan tien jaar geldig en kost circa tien euro. In de nieuwe situatie, per 1 januari 2021, komt iemand aan huis voor de beoordeling. Daarom gaat dit zeker zo’n 190 euro kosten. Wie slim is, kruipt zo snel mogelijk achter de computer om dit jaar nog alles te regelen. Zeker in de lockdown als je toch even niks anders kunt.

Verplicht bij verkoop

Daar komt vanaf 1 januari aanstaande bij dat het eenvoudigweg verplicht is om een label te kunnen laten zien wanneer je huis in de verkoop gaat. Zonder officieel label mag de woning niet meer op Funda worden geplaatst, zo schrijft de NVM op haar website. Reden temeer om snel actie te ondernemen.

Heft in eigen hand

Er is volgens de NVM overigens een kans dat e.e.a. per 1 juli 2021 opnieuw verandert, waardoor digitale beoordeling weer in zicht komt. Maar hoe die plannen uitzien en of dit een kostenbesparing oplevert, is nog niet bekend. Maakt ook niet uit als je van plan bent om begin komend jaar te verkopen.

Meer info?

Wil je meer info omdat je je huis inderdaad wil gaan verkopen? Dan staan wij voor u klaar.

16 december 2020