Online huizenzoektocht: zo pak je het aan!

afbeelding van een vrouw die aan tafel zit achter een laptop.
21 november 2018

Als je van plan bent een huis te gaan kopen dan kunnen wij met zekerheid zeggen dat je zoektocht op maar één plek begint: het internet. Maar waar moet je nou precies op letten als je online huizen bekijkt? Wij helpen je op weg.

Bepaal je randvoorwaarden
Voordat je jezelf verliest in het enorme aanbod wat online te vinden is (als je mazzel hebt), is het belangrijk eerst de randvoorwaarden te bepalen van de huizen die je wil bekijken. Dat betekent welke buurten, wat voor minimale en maximale prijs, hoeveel slaapkamers, wat voor type huis, tuin of balkon etc. Pas als je dat voor jezelf helder hebt kan je beginnen met je online zoektocht.

Stel de juiste filters in bij je zoekopdracht

Zo voorkom je dat je huizen als resultaat gaat krijgen die niet aan je randvoorwaarden voldoen.

Kijk verder dan mooie foto’s

Lees goed hoe het huis omschreven wordt, welke cruciale informatie komt hieruit voort wat niet in de foto’s te zien is. Al dan niet bewust.

Besteed aandacht aan de overige kenmerken

Bijvoorbeeld per wanneer het beschikbaar is, de indeling en energiegegevens. Hier kunnen gemakkelijk wat addertjes onder het gras verstopt zitten. Laat je dus niet alleen door foto’s verleiden.

Bekijk de straat en het huis eens op Google Streetview

Om een nog beter beeld van de straat, de buurhuizen en de buurt te krijgen is het te adviseren om de woning eens te bekijken in Google Streetview.

Informeer jezelf met wat gemiddeld is in de buurt

Wat is bijvoorbeeld de gemiddelde verkoopprijs en vraagprijs in de buurt? Zit het huis wat je bekijkt rond dat gemiddelde of extreem erboven?

Sta stil bij hoe lang het huis te koop staat

In de huidige markt zijn huizen vaak al binnen een paar weken verkocht, uitzondering van de minder populaire gebieden in Nederland natuurlijk. Sta even stil bij hoe lang het huis wat je bekijkt al te koop staat, hoe verhoudt zich dat tot het gemiddelde van de buurt. Is het een buurt waar huizen gemiddeld binnen een maand verkocht worden en dit huis staat al een half jaar te koop? Vraag je dan af waarom.
Puntje bij paaltje kan je een woning natuurlijk pas echt goed beoordelen als je het live ziet. Dus ben je enthousiast over een huis, probeer dan zo snel mogelijk een bezichtiging in te plannen.