Opvallende stijging aantal koopstarters

Corona heeft een bijzondere bijwerking op de huizenmarkt. Niet alleen daalde de rente naar een laagterecord – en stijgt deze nu weer langzaam, maar ook kwamen er extra veel huizen op de markt en laten vooral starters ineens van zich horen.

Volledige financiering

Starters hebben het niet gemakkelijk. Ze moeten meestal de hele koopsom in een hypotheek onderbrengen en staan dan nog voor de kosten koper en eventuele verbouwingskosten. Alleen al de kosten koper bedragen gemiddeld zo’n vijf procent van de koopsom. Toch meldt De Hypotheker dat het aantal kopers met een leeftijd tot 35 jaar met maar liefst veertig procent is gestegen in de maanden maart tot en met mei, vergeleken met diezelfde periode in 2019.

Gunstige factoren

Volgens de geldverstrekker zijn er afgelopen bijzondere periode voor deze specifieke kopersgroep een paar gunstige factoren ontstaan. Zo komen er op dit moment extra veel huizen op de markt, in allerlei prijsklassen: met name in de grote steden groeide het aanbod het afgelopen halfjaar met maar liefst tien procent.

Bodem bereikt?

Daarnaast staat de rente nog altijd laag, maar lijkt de bodem hier bereikt. Veel jonge kopers willen daarom nu profiteren voordat ook de rentelasten mogelijk weer naar grotere hoogten schieten. Bovendien wordt er veel gebruik gemaakt van belastingvrije schenking, dit jaar maximaal 103.643 euro. Veel ouders helpen hun kinderen hiermee in het zadel. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat huizenkopers tussen 25 en 35 jaar gemiddeld 22.500 euro aan eigen middelen op tafel legt om de woondroom waar te maken.

Starterslening

Tot slot ziet De Hypotheker dat er meer gebruik wordt gemaakt van de zogenaamde Starterlening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Deze lening vraag je aan via je gemeente en kan dus ook per gemeente verschillen. Zo zijn er gemeenten die de grens hebben opgehoogd vanwege de stijgende huizenprijzen en lijken ook steeds meer gemeenten die de Starterslening tot op heden niet aanboden, deze nu wel in hun servicepakket op te nemen. Meer info vind je daarom op je lokale gemeentewebsite.

08 juli 2020