Overschakelen naar gasloos iets goedkoper

Als het aan onze overheid ligt, moet Nederland in 2050 gasloos zijn. Een ongekende operatie die vooral veel geld gaat kosten. Maar er is goed nieuws: voor het verwijderen van je ‘oude’ gasaansluiting hoef je niet meer te betalen.

Vastrecht

Als je geen gas gebruikt, heb je geen gasaansluiting nodig. Simpel. Maar de gaskraan zomaar dichtdraaien is geen optie. Dan nog betaal je elke maand rond de vijftien euro aan vastrecht. Gewoon omdat je zo’n ding in huis hebt.

Peperduur

Blijven betalen voor iets dat je niet gebruikt, wil je natuurlijk niet. Zeker omdat de totale rekening van overschakelen op gasloos leven sowieso al in de duizenden euro’s kan lopen. Aansluiten op stadsverwarming, het aanschaffen van een warmtepomp of andere groene alternatieven, het is vooralsnog peperduur.

Kosteloos

En heb je eindelijk alles in orde voor die gasloze toekomst, dan wil je geen maandelijkse kosten meer maken omdat er toevallig nog een aansluiting in je huis zit. Echter, het laten verwijderen ervan kostte voorheen zo’n 800 euro. Vanaf nu wordt deze handeling echter kosteloos uitgevoerd door de netbeheerder.

Nieuwe regels

Dit is het gevolg van een rechtszaak die afgelopen jaar diende. Hierin maakte een consument bezwaar tegen het doorberekenen van de verwijderingskosten. Dit is door de overheid opgepakt, met als gevolg nieuwe regelgeving. Waardor het verwijderen geen geld meer kost. Let wel: het gaat om een tijdelijke regeling. Volgens de Vereniging Eigen Huis komt er over een paar jaar een nieuwe Energiewet waarin dit opnieuw wordt bekeken en geregeld.

Nieuwbouwwijken

De snelheid waarmee we gasloos gaan, ligt nog laag. Mede vanwege de hoge kosten. En de vraag wie er überhaupt voor moet opdraaien. Nieuwbouwwijken worden steeds vaker zonder gasvoorziening opgeleverd. Onder andere zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en stadsverwarming zorgen dan voor verwarming en warm water.

Op zoek?

Ben je op zoek naar een nieuwe woning en wil je een voorsprong? Neem dan gerust contact op met ons. Wij kunnen je dan vertellen of wij gasloze huizen in ons aanbod hebben. Ook zijn wij altijd op de hoogte van nieuwbouwontwikkelingen in onze regio.

15 april 2021