Stabiele huizenmarkt in roerige tijden

Hoewel corona ons leven in een bizarre, gedwongen ruststand brengt, lijdt de huizenmarkt daar vooralsnog niet onder. Eerder schreven we al dat het vertrouwen van de huizenzoeker hoog blijft, een fenomeen dat wordt bevestigd door NVM-onderzoek.

Geen sprake van

Van een crisis op de woningmarkt is volgens makelaarsvereniging NVM dan ook geen sprake. De vereniging staaft deze uitspraak aan de hand van eigen ‘real-time’ data: de cijfers die de NVM uit alle verkopen van aangesloten makelaars kan halen en die continu een actuele inkijk geven in de wereld van aan- en verkoop van huizen. Zo blijkt dat het aantal teruggedraaide aankopen, op basis van voorbehoud, weer afneemt. In de eerste coronaweken steeg dit van 2,5 procent naar vier procent, maar ligt nu weer rond de 2,5 procent.

Stijgende prijzen

Om aan te geven dat het nog altijd om een stabiele markt gaat, zette de NVM de cijfers sinds het begin van de coronacrisis tegenover die van het begin van de financiële crisis, in 2008. Daaruit blijkt dat we nog altijd te maken hebben met een behoorlijke krapte op de woningmarkt als gevolg van een dalend koopaanbod en nog altijd stijgende prijzen. Ten tijde van de financiële crisis was er juist sprake van een oplopend koopaanbod bij een meer gematigde prijsontwikkeling, zo stelt de NVM.

Boven vraagprijs

In de crisisperiode 2008-2013 stonden er volgens de NVM 91 duizend huizen te koop, momenteel zijn dat er slechts dertigduizend. Een daling van 79 procent ten opzichte van vijf jaar eerder. In 2008 was dat een plus van 42 procent ten opzichte van vijf jaar daarvoor. De verkooptijd toen kwam uit op gemiddeld 82 dagen, nu is dat de helft. En was het woningtekort tijdens de financiële crisis zo’n 150 duizend huizen, nu ligt dat op 315 duizend. Er wordt momenteel zo’n 44 procent boven vraagprijs verkocht, tegen zes procent in 2008-2013, terwijl de gemiddelde verkoopprijs toen op 251 duizend euro lag, tegen 326 duizend nu.

Gewoon bereikbaar

Kortom, wil je kopen of verkopen, doe dan vooral een beroep op ons om je droomwoning te vinden. Wij zijn in deze bijzondere tijd gewoon bereikbaar.

13 mei 2020