Starters blijken inventief

Een eigen huis, een plek onder de zon, zingt René Froger in de jaren negentig. Een wens die toentertijd nog redelijk gemakkelijk te vervullen was door de jongeren die het meezongen. Dat ligt nu wel even anders. Maar jongeren zijn vindingrijk.

Torenhoog

Starters op de woningmarkt hebben het al jaren niet gemakkelijk door de torenhoge huizenprijzen. Wat gelukkig wel in hun voordeel meespeelt, is de lage rente. Maar dat wil niet zeggen dat ze in een duur huis kunnen starten. Het inkomen ligt immers vaak nog laag als je net aan je carrière begint.

Zorgen over betaalbaarheid

Echter, goedkope huizen en betaalbare huurwoningen zijn schaars. Volgens het ING Woonbericht, een door de bank geïnitieerd doorlopend onderzoek onder woningbezitters, maakt ruim zestig procent van de starters zich zorgen over de betaalbaarheid van woningen. Een op de drie starters wilde in 2020 een eigen woning kopen, maar heeft dit volgens de bank niet kunnen realiseren.

Samen kopen

Dit levert vanzelfsprekend lastige situaties op. Jongeren die langer thuis blijven wonen en pas later aan een eigen toekomst kunnen bouwen. Gelukkig zijn jongeren vaak vindingrijk en zien ze mogelijkheden om de situatie naar hun hand te zetten. Bijvoorbeeld door samen met een partner te kopen of dit te doen met vrienden of collega’s. Voor respectievelijk 54 en dertien procent van de ondervraagden zijn dit serieuze opties. Slechts 26 procent geeft aan alleen een huis te willen kopen.

Modern

Bijzonder zijn de ‘moderne’ opties die worden omarmd. Zo overweegt een derde van de ondervraagde starters (422 in dit onderzoek) zelfs antikraak te gaan wonen. Voor veertig procent is het verbouwen van een garage of tuinhuisje een serieuze optie en 38 procent denkt wel eens aan een containerwoning. Bijna de helft van de starters (47 procent) onderzoekt wonen in een ‘tiny house’, aldus ING. Waarbij een locatie dichtbij werk belangrijker is dan een eigen oprit of garage.

Weten wat mogelijk is?

Wil je weten wat er binnen de regio waarin jij zoekt allemaal mogelijk is? Neem dan vooral contact op met ons. Als Garantiemakelaar zijn wij erg goed ingevoerd in de regio. Die kennis willen wij graag delen om een goede woning voor iedereen te vinden.

24 april 2021