Uitkopen na scheiding makkelijker bij NHG lening

Het aantal scheidingen na huwelijk of geregistreerd partnerschap ligt volgens het CBS al jaren rond de 32 duizend per jaar. Een groot deel hiervan leidt tot de verkoop van een huis omdat de boedel verdeeld moet worden. NHG maakt dit gemakkelijker.

Flink

Wanneer een huwelijk strandt en een van de (ex-)partners wil in het huis blijven wonen, dan moet deze de ander ‘uitkopen’ als er sprake is van overwaarde. En daarvan is tegenwoordig in veel gevallen sprake. En flink ook.

Duur krediet

Volgens de organisatie achter de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een huis dat tien jaar geleden is gekocht voor 240 duizend euro nu zo’n 310 duizend euro waard. Overwaarde: zeventig mille. Dit bedrag moet in tweeën worden gedeeld, maar de meeste mensen hebben geen 35 duizend euro in de portemonnee zitten. Duur consumptief krediet is dan vaak de enige mogelijkheid omdat het volgens NHG in veel gevallen niet mogelijk is die extra lening in een nieuwe hypotheek mee te nemen.

Achterblijver

Door niet alleen te kijken naar wat iemand kan lenen, maar ook naar wat er per maand aan hypotheeklast betaald moet worden, inclusief de afkoopsom, wordt een nieuwe hypotheekregeling eenvoudiger. Als blijkt dat de ‘achterblijver’ de lasten kan dragen en dit door hypotheekverstrekker wordt onderbouwd, dan staat NHG toe dat de aanvullende lening voor de uitkoop bij de hypotheek wordt opgeteld. Dit voorkomt dat beide ex-partners op straat komen te staan omdat het huis moet worden verkocht om de verdeling mogelijk te maken. En met de huidige lage hypotheekrente is er in veel gevallen meer mogelijk.

Duizend keer

Speelt deze situatie en gaat het om een huis met NHG, vraag dan bij je financieel adviseur of deze mogelijkheid ook in jouw geval een oplossing kan zijn. Omdat de mogelijkheid al een tijdje wordt beproefd in een pilot, zijn er ondertussen al duizend mensen op deze manier geholpen. Even checken bij  NHG of je eigen financieel adviseur is daarom zeker de moeite waard.

11 maart 2020