VEH vraagt verbetering van subsidieregels verduurzaming

Ook de Vereniging Eigen Huis ziet dat huizenbezitters verduurzaming van hun woning momenteel op een laag pitje zetten. En net zoals bij eerder onderzoek, van ABNAMRO, is onzekerheid de boosdoener. Verbeterde subsidiemaatregelen kunnen helpen.

Stekker er uit

Eerder meldden wij al dat uit onderzoek van ABNAMRO bleek dat driekwart van de huizenbezitters even de stekker uit verduurzaming trekt vanwege de onzekere financiële toekomst als gevolg van corona. Ook het onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH), onder maar liefst 1.023 woningbezitters, gaat over de betaalbaarheid van energiebesparende maatregelen en ook hier blijkt financiële onzekerheid een belangrijke factor.

Afwachten

Vanwege die onzekerheid zegt zestig procent van de huiseigenaren nu het eigen spaargeld niet in te willen zetten voor verduurzaming: 57 procent wil eerst het verloop van de coronacrisis afwachten, 23 procent is nu niet zeker over baan en inkomen.

Obstakel

Volgens VEH willen mensen wel verduurzamen, maar speelt de economische recessie en de onzekere financiële toekomst de welwillende parten. Onzekerheid over werk en inkomen zijn de belangrijkste factoren, maar ook de huidige subsidiestructuur blijkt een obstakel, ondanks de aangekondigde subsidieverhoging van twintig naar dertig procent.

Net een brug te ver

Volgens de VEH is  de eis die er bij hoort te veel van het goede: om in aanmerking te komen voor subsidie moet je minimaal twee verduurzamingsmaatregelen nemen. En dat is in deze tijden net een brug te ver. Eén verduurzamingsactie zou al genoeg moeten zijn om aanspraak te kunnen maken op subsidie. Meer dan de helft van de mensen die hun plannen hebben uitgesteld, zegt dit jaar alsnog te willen investeren als de dubbele eis van tafel gaat. Sterker nog: van de mensen die het eerst niet van plan waren, zegt vijftien procent alsnog aan de slag te gaan wanneer er per maatregel subsidie aangevraagd kan worden.

15 juli 2020