Verduurzaming even op pauze

Hoewel de helft van de huizenbezitters verwacht dat de coronacrisis een positieve uitwerking heeft op de klimaatdoelstellingen, gaat driekwart van hen niet nu over tot verduurzaming. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van onder andere ABN AMRO.

Scherper in zicht

De klimaatdoelstelling voor 2030, een vergaande verduurzaming van de samenleving en dus ook de eigen woning, lijkt volgens het onderzoek nu scherper in zicht dan voor de coronacrisis. Bankier en geldverstrekker ABN AMRO heeft voor het onderzoek de handen ineengeslagen met de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE).

Onzekerheid

Dat driekwart van de woningbezitters niet wil verduurzamen, heeft volgens de bank vooral te maken met onzekerheid. Omdat veel mensen niet kunnen overzien wat uiteindelijke financiële gevolgen zullen zijn van de crisis, houden ze volgens ABN AMRO nu de hand op de knip.

Mooi moment

Toch is het juist op dit moment, nu de meeste werknemers hun vakantiegeld op het loonstrookje terugvinden, een mooi moment om te verduurzamen. Een verre vakantie zit er voor veel mensen niet in omdat grenzen nog wel even gesloten blijven. Dan kun je natuurlijk in eigen land op vakantie gaan, maar wie daar geen zin in heeft, zou het vakantiegeld ook kunnen investeren in het vergroenen van de eigen woning. Dat levert bijvoorbeeld een energiezuiniger huis op, waarmee je dus extra spaart voor de toekomstige vakantie die dan wél kan. Ondertussen doe je ook het milieu een pleziertje.

Salderen

Bovendien: kies je nu voor zonnepanelen, dan kun je nog even gebruik maken van de zogenaamde salderingsregeling die extra geld oplevert. Die regeling wordt over enkele jaren afgebouwd. Daarnaast levert een groen huis meer aandacht (en mogelijk geld) op, mocht je willen verkopen.

Meer weten?

Meer weten over verduurzamen van je woning? En over mogelijke subsidies? Kijk dan bijvoorbeeld op milieucentraal.nl. Meer weten over de positieve gevolgen rond de verkoop van je huis? Neem dan contact op met ons of loop ons kantoor binnen.

 

29 mei 2020