Verhuizen betekent budgetteren – Hans Janssen Nijmegen

Verhuizen betekent budgetteren

Een huis kopen, is een mooi moment. Of het nu je eerste woning is of je zoveelste, het blijft bijzonder. Maar als je met je hoofd in de wolken loopt, is het soms moeilijk om alles te overzien. Vooral financieel. Budgetteer daarom vooraf.

Maar dan?

Notaris, financieel adviseur, taxateur, Belastingdienst, makelaar. Dat zijn de geëigende partijen die allemaal geld van je krijgen wanneer je een eigen woning koopt. Die partijen weten zich wel in de kijker te spelen: deze kosten worden vanaf moment 1 voorgeschoteld. Maar dan?

Doe-het-zelf-busje

Dan is het nog lang niet gedaan met het uitgeven van geld. Wie slim is, zet vooraf op papier wat je na de koop nog te besteden hebt en hoe je dit wilt verdelen. Je moet immers nog van je oude huis naar je nieuwe stulpje zien te komen met al je spullen. Heb je een verhuisbedrijf ingeschakeld, dan kost dat best wel wat. Maar ook het doe-het-zelf-gehuurde-busje kost geld.

Aansluitkosten

En dan nog ben je er niet: misschien moet je wel spullen overnemen van de vorige bewoner, zoals een vloer. Vervolgens kloppen de gas- en elektriciteit- en telecomleverancier aan om aansluitkosten te innen. En wil je hier en daar ook nog een nieuw plantje of boompje in de tuin of een ander kleurtje op de muren, dan tikt de meter vrolijk verder. En dan hebben we het nog niet eens over een complete verbouwing.

Uitsmeren

Kortom, een nieuw huis vaak kost meer dan alleen de prijs die je in de advertentie hebt gelezen. Dat is op zich niet zo erg, want al die kosten kun je uitsmeren over de jaren dat je gaat genieten van je nieuwe stekkie. Maar het is wel slim om vooraf een plannetje te maken. Meer interessante tips vind je op nibud.nl. Even zoeken naar ‘verhuizen’.

19 oktober 2021