Vertrouwen in huizenmarkt blijft

De meeste Nederlanders houden ondanks alle onzekerheden als gevolg van het coronavirus vertrouwen in de huizenmarkt. De meeste huizenzoeker stellen een kooppauze in, maar ruim veertig procent gaat gewoon door met de zoektocht naar een nieuwe woning.

75 procent

Van de duizend mensen die in opdracht van De Hypotheker zijn ondervraagd, geeft driekwart aan te verwachten dat de vraag naar woningen onverminderd groot blijft. Met name vanwege het bestaande tekort aan woningen.

Geen zorgen

Grote veranderingen worden dan ook niet verwacht. Een afname in vraag of een flink stijgende hypotheekrente zijn vooralsnog geen zorgen voor het gros van de ondervraagden. Wel voorziet 46 procent van hen dat de hypotheekrente licht zal stijgen. Negen procent verwacht een forse stijging.

Pauzeren

Circa veertig procent van de huizenzoekers pauzeert de aankoop van een nieuwe woning. Met name vanwege onzekerheden over inkomen of baan. Daar staat echter tegenover dat 43 procent stug doorgaat met het aankoopproces. Volgens De Hypotheker is dit duidelijk zichtbaar op de huizenmarkt: het aantal bezichtigingen per huis neemt wat af, maar het aantal serieuze biedingen blijft vrijwel gelijk.

Verbouwing

Een derde geeft aan een grote investering te doen in de eigen woning, bijvoorbeeld door een verbouwing of verduurzaming. De lage hypotheekrente en de overwaarde van veel huizen maken dit nu nog aantrekkelijk, met het oog op mogelijke rentestijgingen en waardedalingen.

Meer hypotheekaanvragen

Vooralsnog blijkt uit cijfers van het Hypotheek Data Netwerk, dat alle hypotheken in Nederland registreert, dat het eerste kwartaal van 2020 een recordaantal hypotheekaanvragen heeft opgeleverd: 43 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Huizensite Funda zag tijdelijk een dip in het aantal bezoekers nadat de overheid coronamaatregelen aankondigde. Deze negatieve trend lijkt zich ondertussen alweer te herstellen: het aantal bezoeken lag begin april zelfs net iets boven het gemiddelde van de eerste tien weken van 2020 (102 procent).

Gewoon bereikbaar

Ook bij ons is het nog altijd druk en blijft het aanbod goed en gevarieerd. Kom daarom gerust een langs op onze site of maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek over alle mogelijkheden. Wij zijn gewoon bereikbaar.

15 april 2020