Virtueel buurtonderzoek gaat dieper

Als je op zoek bent naar een nieuwe woning, dan krijg je daar meestal een nieuwe buurt bij cadeau. Misschien wel eentje in een voor jou op dat moment totaal onbekende stad. Een beetje vooronderzoek is dan fijn en zelfs de overheid helpt je hier nu bij.

Kennis vooraf

Verhuizen is best een dingetje. Je laat je oude vertrouwde plekje achter je en je moet maar duimen dat je goed terecht komt. Sommige zaken zul je echt pas ontdekken als je ergens woont, maar veel andere dingen kun je van tevoren onderzoeken. Via internet, door een bezoek aan de mogelijke locaties en natuurlijk via ons. Als Garantiemakelaar weten wij veel over de omgeving waar wij opereren. Hoe staat een buurt bekend? Zijn er (nieuw)bouwplannen in de omgeving? Staan er niet ineens een hoop windmolens in je uitzicht? Dingen die je wil weten voor je een bod uitbrengt in een vreemde omgeving.

Maps

Google Maps is natuurlijk een hele goede hulp. Je ziet eenvoudig waar de winkels en scholen liggen, hoe je het snelst op je werk komt en of openbaar vervoer een optie is. Met de functie Streetview wandel je door de straten (let wel op wanneer de foto’s zijn gemaakt, dit vind je op een laptop of desktop computer rechtsonder of linksboven in het scherm). Soms kan er wel een jaar of vijf tussenzitten. De optie satellietbeeld is overigens ook erg interessant: dan zie je pas goed hoe de tuinen en straten ten opzichte van elkaar liggen.

Wandelen

Zelf kijken is verreweg de beste optie, ook al liggen huidige en toekomstige woonplaats ver uit elkaar. Ga er dan in de middag naar toe, loop rond, luister, check hoe het zit met verkeersdrukte en parkeermogelijkheden. Even ergens een hapje eten, winkelen, filmpje pakken of iets dergelijks en ‘s avonds dezelfde wandeling nog een keer maken en de situatie op dat moment bekijken. Dat geeft een aardig beeld.

Atlas Leefomgeving

Daar komt nu nog een mogelijkheid bij, dankzij de overheid. Op www.atlasleefomgeving.nl kun je je plek checken. Hoe staat het met de luchtkwaliteit, is er geluidsoverlast van verkeer of industrie, hoe warm wordt het er in de zomer, hoe groen is het, zijn er sportmogelijkheden, hoe donker is het er ‘s nachts (aantal waargenomen sterren zijn hierbij de indicatie), hoeveel huisartsen zijn er in de omgeving en ga zo maar door. Absoluut een aanrader voor huizenzoekers.

Compleet overzicht

Succes en wie weet tot ziens op ons kantoor voor net dat extra stukje achtergrondinformatie. En natuurlijk een compleet overzicht van huizen die misschien wel bij jou passen.

04 juni 2020