Een soepele verhuizing

foto van medewerker die lachend aan een tafel zit met een stapel boeken voor zich
23 mei 2024

Ben je klaar voor de grote verhuisdag? Of je nou voor het eerst uit huis gaat, je intrek neemt in je grotere woning of juist kleiner gaat wonen, verhuizen is altijd een hele onderneming en meer werk dan je denkt. In dit blog geven we je een aantal tips om jouw verhuisproces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

* Begin op tijd met plannen
Een goede voorbereiding is het halve werk. Begin daarom minstens twee maanden voor de verhuisdatum met het maken van een verhuischecklist. Wat moet er allemaal gebeuren? Denk aan het opzeggen of overzetten van abonnementen, het doorgeven van adreswijzigingen en het regelen van verhuisdozen.

* Ontspullen
In de loop van de jaren zul je meer spullen hebben verzameld dan je dacht. Verhuizen is het perfecte moment om kritisch door je spullen te gaan. Wat neem je mee en wat kan weg? Doneer, recycle wat je niet meer nodig hebt. Zo verhuis je niet alleen  minder spullen, maar maak je ook een frisse start in je nieuwe woning.

* Inpakken als een pro
Wanneer je gaat inpakken doe dit dan systematisch. Label elke doos met de inhoud en de bestemming in je nieuwe huis. Pak breekbare spullen goed in en doe zware spullen in een kleinere doos zodat deze nog wel te tillen zijn. Maak ook een doos met spullen die je gelijk dezelfde dag nog nodig hebt, zoals toiletpapier, schone kleren en heel belangrijk: koffie en iets lekkers voor de verhuizers!

* Hulptroepen
Vraag vrienden en familie op tijd om hulp of huur een professioneel verhuisbedrijf in. Zorg dat je duidelijke afspraken maakt over wie wat doet op de verhuisdag en hoelaat je ze verwacht. Met een goede planning voor de dag zelf voorkom je chaos en stress.

* Zorg voor de juiste verzekeringen
Check je inboedelverzekering en eventuele verhuisverzekering. Zijn  je spullen gedekt tijdens de verhuizing? Het is vervelend als je voor onaangename verrassingen komt te staan mocht er toch iets mis gaan. Hulp nodig? Vraag het LIV Hypotheken & Verzekeringen, zij helpen je graag!

* Kinderen en huisdieren
Ook voor kinderen en huisdieren kan verhuizen stressvol zijn. Maak daarom ook een doos met vertrouwde spullen om hen gerust te stellen en zich zo snel mogelijk op hun gemak te laten voelen.

* Afscheid van je ‘oude’ plek
Verhuizen is leuk maar afscheid nemen van je ‘oude’ huis kan soms ook emotioneel zijn. Je hebt er vast een hoop herinneringen! Loop daarom nog een keer een rondje door het huis en stap elke kamer nog even een keer binnen.

* Schoonmaak
Als het mogelijk is geef jouw nieuwe huis een grote schoonmaakbeurt voordat je spullen arriveren. Dit is een stuk makkelijker dan wanneer alle spullen er al in staan. Dit draagt vaak ook bij aan een meer ‘eigen’ gevoel van je nieuwe huis.

* Uitpakken
Begin met het uitpakken van de essentiële items en richt eerst de kamers in die je het meest gebruikt, zoals de keuken en slaapkamer. Neem de tijd om te beslissen waar alles moet komen te staan. Niet alles hoeft in één dag uitgepakt te zijn.

* Maak van je nieuwe thuis je nieuwe huis
Zodra je de basis spullen hebt uitgepakt wacht dan niet te lang met uitpakken van je persoonlijke spullen. Hang foto’s op, zet planten en kaarsen neer. Deze kleine details zullen je nieuw huis meteen een stuk huiselijker en vertrouwder maken.

Conclusie
Verhuizen kan een hectische periode zijn maar met deze tips ben je al een stuk beter voorbereid en kun je uitkijken naar het creëren van nieuwe herinneringen in je nieuwe thuis.