Een huis kopen als starter
Ben je starter en wil je jouw eerste woning gaan kopen? Met de huidige woningmarkt kan dat nog best een lastige klus zijn. Veel jonge mensen wonen nog bij hun ouders, hebben te maken met een studieschuld of hebben een kleiner budget dan doorstromers terwijl de huizenprijzen stijgen. Toch is het als starter mogelijk om een huis te kopen, mits je goed voorbereid bent en strategisch te werk gaat. In deze blog geven we je een aantal tips die je op weg kunnen helpen.
* Begrijp je startpositie
Voor veel starters is het wonen bij ouders een manier om te sparen voor een eigen woning (al is dit niet altijd wenselijk), dit biedt de kans om zonder huurkosten te sparen. Maak een spaarplan en zet elke maand een vast bedrag opzij.
Een studieschuld kan je leenmogelijkheid beperken, omdat hypotheekverstrekkers deze schuld meenemen in hun berekeningen. Zorg ervoor dat je een duidelijk overzicht hebt van je studieschuld en hoe dit je maximale hypotheekbedrag beïnvloedt.
* Financiële voorbereiding
Door een studieschuld en mogelijk lager inkomen als starter is je bestedingsruimte vaak beperkt. Maak een gedetailleerd budget waarin je al je inkomsten en uitgaven opneemt. Dit geeft je een realistisch beeld van wat je maandelijks kunt besteden aan een hypotheek.
Het belangrijk om een financiële buffer op te bouwen. Naast de aanbetaling heb je ook geld nodig voor notariskosten, taxatiekosten, eventuele verbouwing en onverwachte uitgaven.
* Oriënteer je op de huizenmarkt
Begin met een uitgebreid onderzoek naar de huizenmarkt in jouw gewenste regio. Maak een lijst van de kenmerken die je zoekt in een woning. Denk aan locatie, aantal slaapkamers en voorzieningen in de buurt. Blijf wel reëel en begrijp welke wijken binnen jouw budget vallen.
* Hypotheekmogelijkheden en advies
Een hypotheekadviseur kan je helpen om een duidelijk beeld te krijgen van je leenmogelijkheden, rekening houdend met je studieschuld en inkomen. Ze kunnen je informeren over speciale regelingen voor starters zoals de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) of startersleningen die sommige gemeentes aanbieden.
Daarnaast kan een hypotheekadviseur je helpen met het maken van de juiste keuzes en samen met jou kijken welke hypotheek het beste bij jou past.
* Strategie
In de huidige markt is een goede strategie belangrijk. Vaak zijn er meerdere kapers op de kust! Een aankoopmakelaar kan je helpen om de juiste strategie te bepalen die bij jouw situatie past. Zo gaat een aankoopmakelaar mee naar bezichtigingen, heeft kennis van de lokale markt en zal je helpen bij het uitbrengen van een bod.
Het kopen van je eerste huis als starter in de huidige markt is een uitdaging, maar met de juiste voorbereiding en begeleiding is het haalbaar! Begrijp je financiële situatie, bouw een buffer op, verken de markt en werk samen met professionals.
Kun je wel wat hulp gebruiken? Plan dan een vrijblijvend Woonadvies gesprek in. Wij helpen je graag met het vinden van jouw droomwoning!