Een taxatie, waarom?

Foto van twee medewerkers van Hans Janssen die in een lege kantoorruimte staan en in een klapper kijken
09 juli 2024

Wanneer je denkt aan het kopen of verkopen van een huis, een bedrijfspand, of zelfs een stuk grond, is een van de eerste stappen die je moet nemen het laten uitvoeren van een taxatie. Maar waarom is een taxatie zo belangrijk? In dit blog duiken we dieper in de redenen waarom een taxatie essentieel is en hoe het je kan helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen.

* Objectieve Waardebepaling
Een taxatie geeft je een objectieve en professionele waardebepaling van het eigendom. Dit is cruciaal omdat het je helpt een realistisch beeld te krijgen van wat een pand werkelijk waard is. Of je nu een koper of verkoper bent, een nauwkeurige waardebepaling helpt je om eerlijk en marktconform te handelen.

* Financiering en Hypotheek
Als je een hypotheek wilt aanvragen, zal de geldverstrekker vrijwel altijd een gevalideerd taxatierapport vereisen. De geldverstrekker wil zeker weten dat het bedrag dat zij uitlenen in verhouding staat tot de waarde van het pand. Een taxatie biedt de zekerheid dat de lening gedekt is door de waarde van het eigendom, wat zowel voor de kredietverstrekker als voor jou als lener belangrijk is.

* Belastingzaken
Een taxatie kan ook van belang zijn voor fiscale doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan de onroerendezaakbelasting (OZB) of bij het afhandelen van een erfenis. Een juiste waardebepaling helpt je om niet te veel belasting te betalen en zorgt voor een eerlijke verdeling bij nalatenschappen.

* Verkoopstrategie
Als verkoper wil je natuurlijk het maximale uit je eigendom halen. Een taxatie helpt je om een realistische vraagprijs te bepalen. Dit vergroot de kans op een snelle en succesvolle verkoop, omdat potentiële kopers sneller geneigd zijn serieus te onderhandelen als de vraagprijs marktconform is.

* Aankoopbeslissing
Voor kopers biedt een taxatie de zekerheid dat ze niet te veel betalen voor een pand. Het geeft inzicht in de werkelijke waarde en eventuele gebreken die van invloed kunnen zijn op de prijs. Dit stelt je in staat om een weloverwogen en verantwoorde aankoopbeslissing te nemen.

* Juridische Zekerheid
Bij geschillen over de waarde van een eigendom, bijvoorbeeld in geval van echtscheiding of zakelijke conflicten, kan een taxatie als onafhankelijk en juridisch geldig bewijs dienen. Dit helpt bij het bereiken van een eerlijke en rechtvaardige oplossing.

Conclusie
Een taxatie is veel meer dan een formaliteit; het is een cruciale stap in het proces van kopen, verkopen, financieren en verzekeren van onroerend goed. Het biedt objectiviteit, zekerheid en juridische houvast, en helpt je om weloverwogen beslissingen te nemen. Of je nu een koper, verkoper, investeerder of erfgenaam bent, een taxatie is een investering die zichzelf dubbel en dwars terugbetaalt.

Hans Janssen is aangesloten bij de NVM voor zowel wonen als business. Taxatierapporten zijn gevalideerd en kunnen worden opgesteld vanuit NWWI voor wonen alsmede TMI voor commercieel vastgoed.

Heb je vragen over taxaties of ben je op zoek naar een betrouwbare taxateur met de juiste kennis en kunde? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!