Een nieuw huis kopen: een spannende tijd met belangrijke stappen

afbeelding van twee werknemers die buiten staan met een brochure in hun hand. de een wijst omhoog
07 maart 2024

Het kopen van een nieuw huis is een voor velen een mijlpaal in het leven. Het is een spannende tijd vol mogelijkheden, maar het kan ook een complex proces zijn met veel belangrijke beslissingen. In deze blog nemen we je mee door essentiële stappen die komen kijken bij het kopen van een nieuw huis. 

Stap 1: Financiële voorbereiding
Voordat je op huizenjacht gaat is het belangrijk om te weten wat er financieel mogelijk is. Ga een keer met een financieel adviseur om tafel zitten om samen naar jouw persoonlijke situatie te kijken, op deze manier kun je veel gerichter beginnen aan jouw zoektocht naar je droomwoning én weet je wat haalbaar en reëel is.

Stap 2: Weet wat je wensen zijn
Wat zoek je precies? Denk hierbij aan locatie, aantal slaapkamers, de grootte van de tuin, voorzieningen in de buurt. Een ‘wensenlijst’ zal je helpen in de zoektocht. Toch kan het zo zijn dat je tijdens je zoektocht je ‘wensenlijst’ iets moet aanpassen of bijstellen.

Stap 3: De markt gaan verkennen
Nu je helder hebt wat je budget is en wat de wensen zijn is het tijd om de markt te gaan verkennen. Online is veel te vinden maar vertel ook aan familie en vrienden dat je op zoek bent. Binnenkort staat de NVM Open Huizen Dag voor de deur (zaterdag 6 april), een mooie kans om op een laagdrempelige manier en zonder afspraak langs te gaan bij de deelnemende woningen.

Stap 4: Bezichtigen en onderzoek
Wanneer je een woning hebt gezien die aan je wensen voldoet is het tijd om een bezichtiging in te plannen.  Zorg ervoor dat je op tijd bij de bezichtiging bent, dit geeft je de gelegenheid om een rondje door de buurt te lopen. Op deze manier krijg je een goed beeld van de mensen die er wonen, de voorzieningen die er zijn en vraag de makelaar of er nog ontwikkelingsplannen zijn. Naast het bekijken van de binnenkant van de woning is het ook belangrijk om de staat van het huis goed te bekijken.

Stap 5: Uitbrengen van een bod
Is dit het huis waar jij jezelf ziet wonen? Dan kun je een bod gaan uitbrengen. Blijf reëel!

Stap 6: Tekenen van het koopcontract
Wanneer je bod is geaccepteerd en de bedenktijd is verlopen kan de koopovereenkomst worden getekend. De koopovereenkomst is een juridisch document waarin de voorwaarden van de verkoop worden vastgelegd. Het is belangrijk om dit contract goed door te lezen en te begrijpen.

Stap 7: De financiering afronden
Met een getekend koopcontract (door beide partijen) kun je aan de slag met het rondkrijgen van je hypotheek. Dit houdt in dat je de hypotheek definitief maakt en dat je de benodigde verzekeringen kunt gaan afsluiten.

Stap 8: De overdracht 
De laatste stap in het kopen van een nieuw huis is de overdracht. Dit gebeurt bij de notaris, hier wordt de eigendomsakte en hypotheekakte getekend. Voor dat je dit doet is het gebruikelijk om een laatste inspectie te doen in het huis, dit om te checken of alles in de staat verkeerd zoals afgesproken.

Conclusie
Het kopen van een nieuw huis is een spannend proces, dat beseffen wij ons maar al te goed! Door deze stappen te volgen en samen te werken met professionals kun je de reis naar jouw droomwoning succesvol en soepel laten verlopen.

Wij staan voor je klaar om je hierbij te begeleiden!

Neem gerust contact met ons op om te kijken wat wij voor jou kunnen betekenen!