Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd: hoe dit goede voornemen je leven kan veranderen

afbeelding van strak interieur
04 januari 2024

Het nieuwe jaar is aangebroken en met de frisse start komen ook de goede voornemens om de hoek kijken. We nemen onszelf voor gezonder te eten, meer te bewegen, minder tijd op onze telefoon te spenderen en meer tijd met geliefden door te brengen. Maar er is één voornemen dat als een fundament onder al deze doelen kan liggen: het opruimen van je huis. Want zoals het gezegde luidt: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd.

De kracht van opruimen
Opruimen is meer dan alleen het weggooien van oude spullen en het organiseren van je kasten. Het is een proces van zelfreflectie en het creëren van ruimte, zowel fysiek als mentaal. Wanneer je huis overzichtelijk en geordend is, zul je merkend at je gedachten ook helder worden. Stress en angst kunnen afnemen omdat je minder wordt afgeleid door de chaos om je heen.

Begin klein
Het idee van je hele huis opruimen kan overweldigend zijn. Begin daarom klein. Kies één lade, één kast, of één kamer en ga van daaruit verder. Het belangrijkste is dat je begint. Door kleine, haalbare doelen te stellen, voorkom je dat je ontmoedigd raakt en geef je jezelf de kans om successen te vieren!

Methode die bij je past
Er zijn verschillende methodes om op te ruimen. De KonMari-methode van Marie Kondo, waarbij je alleen items bewaart die je ‘spark joy’ geven, is bijvoorbeeld erg populair. Maar het belangrijkste is dat je een methode vindt die bij je past. Misschien is dat een minimalistische aanpak of juist een meer gestructureerde methode zoals de 5S-methode uit de lean managementfilosofie.

Goede voornemens en opruimen
Opruimen kan ook helpen bij het realiseren van andere goede voornemens. Wil je gezonder eten? Begin met het opruimen van je keuken en het organiseren van je voorraadkast. Meer bewegen? Zorg dat je sportspullen klaarliggen in een opgeruimde ruimte, zodat je gemotiveerd raakt om ze te gebruiken. Door je omgeving aan te passen, maak je het jezelf makkelijker om nieuwe gewoontes aan te nemen.

Onderhoud
Een opgeruimd huis blijft niet vanzelf netjes. Hert vereist onderhoud. Maak er een gewoonte van om dagelijks een klein opruimrondje te doen. Zo voorkom je dat de rommel zich opstapelt en blijft je huis – en daarmee je hoofd – opgeruimd.

De voordelen op lange termijn
Een opgeruimd huis heeft niet alleen een positief effect op je gemoedstoestand, maar kan ook andere aspecten van je leven verbeteren. Het kan bijvoorbeeld leiden tot betere slaap, meer productiviteit en zelfs tot financiële besparingen omdat je geneigd bent om onnodige spullen te kopen.

Conclusie
Een opgeruimd huis is meer dan alleen een schoon en netjes huis. Het is een weerspiegeling van een opgeruimd hoofd en een leven dat ruimte biedt voor groei en nieuwe mogelijkheden. Laat opruimen daarom een integraal onderdeel zijn van je goede voornemens dit jaar. Het is een cadeau aan jezelf waar je iedere dag weer plezier van hebt. Dus neem die eerste stap, ruim op en ontdek hoe een geordende omgeving je kan helpen m je beste zelf te zijn in het nieuwe jaar!