Beleggers verkopen nu meer huizen aan eigenaar-bewoners dan ze opkopen

Botteldaal Nijmegen
29 maart 2024

In een recente ontwikkeling op de Nederlandse woningmarkt blijkt dat beleggers nu meer woningen verkopen aan eigenaar-bewoners dan dat ze zelf aankopen. Dit is een kentering in de trend waarbij beleggers vaak als concurrenten van particuliere kopers werden gezien.

Volgens onderzoek van het Kadaster en de Universiteit van Amsterdam is er een duidelijke verschuiving waarneembaar. In het tweede kwartaal van 2021 verkochten beleggers 13 procent meer woningen aan eigenaar-bewoners dan dat ze zelf woningen kochten. Dit is een opvallende verandering ten opzichte van de periode tussen 2016 en 2020, waarin beleggers juist netto kopers waren.

Deze trendbreuk kan deels verklaard worden door de oververhitte woningmarkt en de toenemende maatregelen vanuit de overheid om de positie van eigenaar-bewoners te versterken. Zo zijn er beperkingen ingevoerd op de huurverhogingen in de vrije sector en is er een opkoopbescherming in voorbereiding, die het voor beleggers moeilijker maakt om woningen op te kopen.

Deze ontwikkeling kan positieve gevolgen hebben voor de toegankelijkheid van de woningmarkt voor starters en mensen met een middeninkomen. Het biedt hen meer kansen om een eigen woning te bemachtigen, wat bijdraagt aan de stabiliteit en diversiteit van woonwijken.

Het is nog te vroeg om te zeggen of deze trend zich zal voortzetten, maar de eerste signalen wijzen op een mogelijke kentering in de dynamiek van de Nederlandse woningmarkt.