Stijging NHG en andere maatregelen

Afbeelding van een bouwvakker op de bouw die aan het bellen is.
07 november 2023

Vanaf 2024 gaat de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) omhoog naar € 435.000. Ook de betaalbaarheidsgrens wordt verhoogd, deze is per 2024 vastgesteld op € 390.000. Daarnaast heeft het kabinet nog meer maatregelen bekend gemaakt om de koopwoningmarkt te stimuleren.

NHG-grenst stijgt
Momenteel is de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) van toepassing voor de aankoop van woningen met een maximale waarde van € 405.000. Vanaf 1 januari 2024 zal dit limiet echter verhoogd worden naar € 435.000. Voor hypotheken die aanvullende energiebesparende maatregelen financieren, ligt de NHG-grens 6% hoger, op € 461.100. Deze verhoging breidt het bereik van de NHG uit en zorgt ervoor dat een hypotheek met NHG toegankelijk blijft voor een groot aantal woningkopers. De provisie voor het afsluiten van een hypotheek met NHG blijft het komende jaar 0,6% van het hypotheekbedrag.

Betaalbaarheidsgrens verhoogd
Het kabinet heeft als doel gesteld om tot en met 2030 in totaal 981.000 woningen gerealiseerd te hebben, waarvan twee derde betaalbaar moet zijn. Voorheen werd de oude NHG-grens van € 355.000 gebruikt als richtlijn voor wat als betaalbare koopwoning wordt beschouwd. Echter, door de aanzienlijke verhoging van de NHG-grens, werd deze vanaf 2023 losgekoppeld van de betaalbaarheidsgrens. Vanaf 2024 zal de huidige betaalbaarheidsgrens, in tegenstelling tot de afgelopen twee jaar, wel worden geïndexeerd volgens de consumentenprijsindex (CPI). Dit resulteert in een verhoging van de betaalbaarheidsgrens naar € 390.000 per 1 januari 2024. De NVM heeft hier sterk voor gepleit, aangezien bouwprojecten door de huidige betaalbaarheidsgrens vaak financieel niet haalbaar zijn.

Tweede Kamer kondigt extra stimuleringsmaatregelen voor woningbouw aan

  • Doorbouw garantiefonds: deze nog op te richten stichting moet voorkomen dat de bouw van woningen stilvalt door de niet verkochte woningen af te nemen. Dit gebeurt tegen een gereduceerde prijs. Ontwikkelaars betalen de stichting als ze van de afnamegarantie gebruik willen maken. De Tweede Kamer maakt 175 miljoen euro vrij om de doorbouwgarantie mogelijk te maken. Ontwikkelaars proberen de niet verkochte woningen tijdens de bouw alsnog te slijten. Lukt dat niet dan neemt de stichting ze dus over en gaan die ze verkopen. De opbrengst van de verkoop vloeit terug in het fonds. Eventuele winsten of verliezen komen ten goede of voor rekening van het Rijk, gemeenten en provincies. Dit fonds was een grote wens van onder meer NVM, NEPROM, WoningbouwersNL en Bouwend Nederland.
  • Tijdelijke verlaging btw-tarief: de Tweede Kamer heeft de regering gevraagd een onderzoek te starten naar een tijdelijke verlaging van het btw-tarief. Dit geldt voor de bouw van sociale en middelsociale huurwoningen, met een maximale kale huur tot € 1.175,72 per maand. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de verlaging van het btw-tarief voor koopwoningen met een maximumbedrag van € 350.000.
  • Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen: om starters te helpen moet er een Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen komen. Dit fonds stelt 40 miljoen euro beschikbaar waardoor circa 2.000 starters geholpen moeten worden aan een koopwoning. De Tweede Kamer wil mogelijk hier zelfs nog meer geld voor vrij gaan maken. Het fonds wordt waarschijnlijk in de loop van 2024 beschikbaar gesteld.

Bron: NVM